“Opening up your closet, should be like arriving at a really good party where everyone you see is someone you like!”

Wat je ook doet, als je eenmaal start met het opruimen van je kledingkast helpt het enorm om bovenstaande quote in je gedachte te houden. Dit is je doel! En zeker nu, omdat het tijd is voor de grote voorjaarsopruiming en het (re)organiseren van mijn kledingkast. De dikke wollen wintertruien worden vervangen voor de wat luchtigere items en mijn zomerkleding mag ook weer van de bovenste plank gehaald worden.

Hoe pak ik dit aan? Doel is dat ik weer blij word als ik mijn kast open en dat er alleen kleren in mijn kast hangen die ik pas en ook daadwerkelijk draag!

Je kledingkast opruimen in 6 stappen

In het volgende stappenplan laat ik je zien hoe je jouw kleding het beste kunt opruimen.

1. Allereerst kies ik een dag/ochtend dat ik echt even de tijd en energie heb, zodat ik deze klus ook kan afmaken. 

2. Alle kleding haal ik uit de kast en leg ik op bed neer. En dan is het passen maar. Alleen de items waarin ik me echt goed voel, krijgen een plek in mijn kast. Ik pas alles door en bekijk en bedenk dan: past de kleur bij mij? Is het nog steeds mijn stijl? Voelt de stof nog lekker (ben ik altijd mega gevoelig voor)?

3. Mocht je nu nog twijfelen over een item, dan adviseer ik je het volgende: hang het item terug in je kast, maar draai het hangertje om! Zo kun je na 3 maanden makkelijk zien of je die blouse, dat vestje of die jurk nu eigenlijk wel hebt gedragen! 

4. Alles wat niet past/niet meer lekker zit of waar ik me niet lekker in voel, ga ik een tweede leven geven (doneren of, bij mooie items, verkopen via een tweedehandswinkel). De items die stuk of versleten zijn, gaan naar het goede doel waar ze de stof vaak hergebruiken. 

5. En dan zijn er soms sentimentele items en dat kan lastig zijn. Mijn moeder heeft een aantal mooie truien voor mij gebreid en eentje daarvan draag ik eigenlijk nooit. Hij past niet meer qua stijl en dat vind ik moeilijk om te zeggen tegen mijn lieve mama. Wellicht wil zij de trui weer terug of kan ze er iemand anders blij mee maken, want hij is nog echt mooi. En dus zonde om ongebruikt in mijn kast te laten hangen.

6. De dikke wintertruien worden opgeborgen (in mijn geval op de bovenste plank, een plek waar ik minder makkelijk bij kan). De lente en zomeritems krijgen een prominentere plaats in mijn kast, zodat ik zie wat ik heb en ook weer makkelijker nieuwe kledingcombinaties kan maken. Bijvoorbeeld dat leuke zomer T-shirt combineren met een vestje of colbert.

Vervolgens ga ik mijn kledingkast weer efficiënt en logisch indelen!

6 opruimtips voor je kledingkast

Met deze 6 tips laat ik je zien hoe je jouw kleding het beste kunt organiseren in je kledingkast:

1. Categoriseer en creëer daarmee overzicht. Dus broeken bij broeken, jurken en rokken bij elkaar etcetera.

2. Hang kleding op kleur bij elkaar. Op die manier ziet het er ‘rustig’ uit voor het oog en weet je ook makkelijk iets terug te vinden. Ik vind het zelf prettig om te werken van licht naar donker of andersom. 

3. Gebruik dezelfde kleur hangers. Ik kies graag voor dunne, fluwelen hangers. Deze zijn smal waardoor er meer in je kast past én je kleding glijdt er nooit vanaf. Win-win situatie als je het mij vraagt!

4. Tips voor een ladekast: vouw je kleding verticaal op. Deze manier van kleding opvouwen neemt niet alleen minder ruimte in beslag, maar zo kun je ook alle kleren zien.

5. Zorg voor pen en papier als je aan het opruimen bent, dan kun je een lijst maken van items die je bijvoorbeeld mist in je kledingkast of die toe zijn aan vervanging. 

6. Last but not least! Geef items die er nog goed uitzien (lees: geen vlekken en niet kapot) een tweede leven. Denk aan tweedehandskleding winkels, wellicht verdien je er nog iets aan. Of geef het weg aan vrienden/familie waarvan je weet dat ze er blij van worden. Dit betekent overigens niet dat je zomaar je oude zooi bij iemand gaat dumpen ;-).

Je kunt kleding ook naar het goede doel brengen. Bekijk in jouw gemeente wat er mogelijk is, bijvoorbeeld de kledingbank, kringloopwinkel of een ander inzamelpunt. Een ander goed doel is Dress for succes. Dit is een non-profit organisatie die werkzoekenden met een minimuminkomen voorzien van representatieve kleding en individueel advies om succesvol te kunnen solliciteren.

Aan de slag!

Een georganiseerde kledingkast helpt je bij het sneller vinden van items die je zoekt. Zorgt ervoor dat je al je kleding draagt of nieuwe combinaties kunt maken. Én, je bent in de ochtend veel sneller klaar met aankleden, wat je een fijne start van de dag geeft!

Ik hoop dat je met bovenstaande tips en tricks nu ook zelf aan de slag kunt om jouw kledingkast op te ruimen, te organiseren en lente/zomerklaar te maken.

En dat je dan weer kunt shoppen in je eigen kast, hoe leuk is dat?!

Liefs, Eefje


Contactgegevens

Fairy Organized
eefje@fairyorganized.nl
06-55861905
KVK: 77187210

Social Media

Disclaimer      Privacyverklaring      Leveringsvoorwaarden      Reviewbeleid      ©2024 Fairy Organized