AMSTELVEEN Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dat vindt Eefje Sedee, opruimcoach oftewel professional organizer. Ze heeft sinds vorig jaar februari een eigen bedrijf, Fairy Organized. Ze helpt onder meer gezinnen bij het opruimen en organiseren van hun huis. Vorige kandidaat Luba Meijer vraagt haar: heb je nog tips om je kledingkast netjes te houden?

Het huis van Eefje en haar gezin stelt niet teleur: dat ziet er heel netjes en georganiseerd uit. Ze heeft het de afgelopen weken druk gehad, maar toch is alles aan kant. “Ik was de afgelopen weken weinig thuis. Afgelopen weekend heb ik er de tijd voor genomen om op te ruimen. Omdat alles goed georganiseerd is, scheelt dat veel tijd. Ik vind het heerlijk: even niets aan mijn hoofd, het geeft me tijd om dingen te verwerken.”

Waarom ben je opruimcoach geworden?

“Ik wilde het negen jaar geleden al, maar toen durfde ik nog niet de stap te maken. Drie jaar geleden werd ik erg ziek. Ik besloot te stoppen met mijn werk en voor iets te gaan waar ik echt gelukkig van zou worden. Organiseren en opruimen zit in mijn bloed, het is mijn passie. Daarom ben ik een opleiding gaan volgen tot professional organizer. Dat betekent dat ik ben aangesloten bij een beroepsvereniging (de NBPO). Na het afronden van de opleiding ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan, heb ik een website gemaakt en toen kon ik beginnen. Dat was in februari van vorig jaar. De coronacrisis begon net, dus ik maakte me zorgen. Zou het gaan lukken? Maar in de tijd van het thuiswerken is een opgeruimd huis juist belangrijk. Het gaat dan ook goed met mijn bedrijf, ik heb pas een medewerker aangenomen. Voor mij alleen is er teveel werk.”

Wat doet een opruimcoach?

“Ik help mensen met opruimen, geef ze advies over hoe ze hun huis slimmer kunnen inrichten. Ik help ze met het aanbrengen van structuur, zodat ze hun huis opgeruimd kunnen houden. Ik vind het belangrijk om lucht te kunnen scheppen in een huis. Het beroep opruimcoach is in opkomst. Er zijn dan ook veel verschillende doelgroepen waar je je op kunt richten als coach: ouderen die kleiner gaan wonen, gezinnen met kinderen, mensen met ADHD of autisme die gebaat zijn bij een rustige leefomgeving; of de zakelijke markt. Voor de laatste groep kun je bijvoorbeeld denken aan het helpen met het aanbrengen van structuur in mailverkeer. Ik richt me op gezinnen met kinderen, omdat ik daar voor mijn gevoel het meeste verschil kan maken.”

Hoe gaat het in zijn werk?

“Ik word vaak benaderd door mensen via via of via social media. Ik houd een intakegesprek: telefonisch of ik ga bij mensen langs. Vaak zie ik bij een eerste bezoek al dingen die helpen om meer rust in huis te creëren, zoals de bank verplaatsen. Wanneer mensen me inhuren ga ik, het liefst samen met hen, aan de slag.”

In je werk kom je met heel persoonlijke spullen in aanraking. Hoe ga je daarmee om?

“Ja, dat komt voor. Sowieso, wanneer je in iemands huis bezig bent is dat al heel persoonlijk. Daarom vraag ik tijdens het intakegesprek al of het oké is dat in lades en kasten bezig ben. Ik behandel alles vertrouwelijk: wat ik aantref in iemands woning bespreek ik niet elders.”

Vaak begin ik vol goede moed aan het opruimen, maar ik houd altijd spullen over die ik nergens kwijt kan. Heb je daar een verklaring voor?

“Opruimen betekent keuzes maken, niet dingen verplaatsen. Wanneer je niet weet wat je met spullen aan moet, heb je je antwoord al. Wanneer je jouw woning opgeruimd wil houden, moet je kritisch kijken naar wat je in huis haalt en welke spullen je al hebt. Ik stel kritische vragen bij het opruimen: heb je het echt nodig? Waar ga je het laten? Wat voegt het toe aan je huis? Bij het opruimen is het wel goed om in één ruimte of in één kast te beginnen, dat houdt het overzichtelijk.”

Wat betekent dit voor je aankoopbeleid?

“Ik denk goed na voor ik iets koop. Voegt dit echt wat toe? Als ik om me heen kijk, zie ik allemaal hoekjes en spullen waar ik blij mee ben. Voor mij werkt het dus.”

En hoe ga je om met verjaardagen of Sinterklaas, waarbij de kans bestaat dat het huis wordt gevuld met cadeaus?

“Deze feestelijke dagen vormen een mooie aanleiding om eens kritisch door je huis te gaan. Wat wordt nauwelijks gebruikt, wat kan er weg? Wat heb je nodig? Welke cadeaus passen bij je kind? We ruimen regelmatig spullen op. Alles wat niet kapot is en er nog goed uitziet, krijgt een tweede leven.”

Welke tips heb je voor ons om de kledingkast netjes te houden?

“Ga kritisch door je kast. Zijn er items die je nooit meer draagt? Doe ze weg. Ik denk dat veel mensen teveel kleding in hun kast hebben hangen die ze niet dragen omdat ze het niet leuk genoeg vinden of het niet meer past. Wanneer mensen het lastig vinden om dingen weg te doen, geef ik ze de tip om de items die ze niet vaak dragen op een omgedraaid hangertje in de kast te hangen. Is het hangertje na drie maanden niet omgedraaid? Dan is de kans klein dat je het nog gaat dragen. Een andere tip is om na te gaan of je het item nu nog een keer zou kopen.”

Een opruimcoach inhuren, dat klinkt toch wel als een luxe..

“Ja, al vind ik echt dat een opgeruimd huis mensen heel veel tijd kan schelen. Wanneer je niet hoeft te zoeken naar bijvoorbeeld je sleutels of de gymtas van je kinderen, dan scheelt dat tijd, evenals wanneer je keuken of badkamer logisch is ingedeeld en je alles binnen handbereik hebt. Voor mensen met een overvolle kledingkast is het wellicht een waardevolle investering: even een tijdje geen kleding kopen, maar een opruimcoach inhuren die je helpt om je kast te organiseren. Zodat je alleen maar items in je kast hebt hangen die je past en draagt. Zo kun je weer shoppen in je eigen kledingkast.”

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

“Debbie Roozemaal, eigenaresse van Studio Roozo. Ze adviseert mensen over welke gordijnen of zonwering past bij hun interieur. Ik wil haar vragen: wat zijn de trends op gordijngebied?”

Lees hier het originele artikel van Naomi Heidinga in het Amstelveens nieuwsblad .

Contactgegevens

Fairy Organized
eefje@fairyorganized.nl
06-55861905
KVK: 77187210

Social Media

Disclaimer      Privacyverklaring      Leveringsvoorwaarden      Reviewbeleid      ©2024 Fairy Organized